vrijdag 27 januari 2017

Voorbereid op controles


Vorige week 17 januari bezocht ik op uitnodiging van Politie, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en RUD (Regionale Uitvoerings Dienst) een bijeenkomst. Daar kregen we informatie over verantwoorde opslag van bollenafval, compost en mest. De aanleiding was om ons op de hoogte te brengen van de controles die in 2017 zullen plaatsvinden.

Er waren veel bekende gezichten van collega LTO Noord- en KAVB-bestuurders uit het gebied van de RUD Noord-Holland Noord. Globaal gezien 17 gemeenten boven de denkbeeldige lijn Alkmaar-Volendam. In 2015 waren ze met een pilot gestart in het gebied Den Helder, Hollands Kroon en Schagen. Daar werd in een vroeg stadium een communicatieproject begonnen met het doel om het aantal overtredingen zo klein mogelijk te houden. Door op te trekken met de standsorganisaties LTO Noord en KAVB was dat positief verlopen en voor herhaling vatbaar. De proactieve opstelling van beide organisaties had bijgedragen aan het succes.

Belangrijk was om de leden tijdig te informeren en ze voor te lichten waar vooral op gelet moest worden. Zo werden de regels verspreid en kon men zelf scans uitvoeren of men op de goede weg was (klik hier voor de zelfscan).

Ik heb ook beloofd dat we onze leden op tijd op de hoogte zullen brengen. De datum waarop onze nieuwsbrief van juni uitkomt is een goed moment. Regio West-Friesland zal in het komende najaar gecontroleerd worden. Ik heb nog wel gevraagd hoeveel bedrijven er dan nog bezocht moeten worden, omdat er in het kader van de milieuvergunning ook al controles zijn. Dat zou bekeken worden en er werd toegezegd dat er rekening mee gehouden zal worden.

Waar ik nog wel op gewezen heb, is om het tweetrapssysteem te handhaven. Dat houdt in dat als er een overtreding wordt geconstateerd, er niet direct een boete of proces-verbaal wordt gegeven, maar dat er een redelijke tijd wordt gegeven om het gebrek in orde te maken. Het verleden heeft bewezen dat dat het meeste draagvlak geeft bij de ondernemers. Want het lik op stuk-beleid uit het verleden gaf veel wrijving. En door de agrariƫrs in een vroeg stadium bij te betrekken, blijft dat achterwege. Men beseft dat een goede waterkwaliteit van belang is voor het imago van de sector.

Bij de pilot in 2015 bleven toch wat gevallen over waar proces-verbaal is opgemaakt.
Op mijn opmerking dat het waarschijnlijk geen LTO Noord-leden betrof, kwam geen reactie! Ik hoop dat de LTO Noord, net als met andere agrarische zaken, koploper wordt, maar dan natuurlijk met de minste overtredingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten